CTC Sistemi ile Kanser Kişiseltirilebilir

cancer-photo
Anadolu Sağlık Merkezi Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlanan “en etkin kanser hücrelerinin sayısını tespit eden ve kanser hücrelerinin genetik davranışını belirleyen (CTC Sistemini)” tanıttı.
İstanbul Levent The Edition Hotel’de yapılan basın toplantısında konuşan Anadolu Sağlık Merkezi’nden patoloji profesörü Prof.Dr. Hüseyin Baloğlu geliştirilen bu sistemin kanser araştırmalarında dönem noktası olduğunu kaydetti.
prof. dr. huseyin baloglu
Prof. Dr. Baloğlu, CTC’nin kanserin erken tespit edilmesinde, tümör hücrelerinin genetik davranışının ne olacağı konusunda hekime fikir vermesi ve ona göre tedavi planının oluşturulmasında ve farklı organlarda ortaya çıkabilen tümörlerin kaynağının tespit edilmesinde hekimlere eşsiz bir olanak sunduğunu kaydetti. Ancak tam anlamıyla bu sistemin “tam bir tarama amacı” olarak kullanılması konusunda zamana ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Baloğlu, yapılacak olan testte sonucunda kanser hücresinin bulunmamış olması tümörün var olma olasılığını etkilemez ama testin pozitif çıkması bize tedavinin erken planlanması ve özellikle büyük ölümcül risk taşıyan kanserlerin erken teşhisinde kullanılmasının sağ kalım oranlarını anlamlı bir şekilde arttıracağını belirtti. Ayrıca yöntemin non- invaziv oluşu da hasta konforu açısından önemli olduğunu söyledi. Testin nasıl yapıldığına ilişkin veren Prof. Dr. Baloğlu, gün içinde laboratuvarda alınmış ya da hastanın kanının, kanın pıhtılaşmasını önleyen tüpler içerisinde kanın alınmasını takiben 48 saat içinde ulaştırılan kanda bu testin yapılabileceğini söyledi. Hastanın kanı verirken aç ya da tok olmasının önem taşımadığını belirten Prof. Dr. Baloğlu, “Kanı aldıktan sonra ilk aşamada, alınan kanın içindeki normal kan hücreleri ayırt edilir, sonrasında bazı özel algoritmalar kullanılarak başka hücre yapılarının var olup, olmadığı belirlenir. Sonrasında ise kanın kendi hücrelerini ekarte eden diğer hücreleri içeren bir sıvı verilir, bu sıvıda kanser hücresinin varlığı araştırılır. Söz konusu özellikler mevcutsa ve hücrelerin sayısı da belirli bir miktarın üzerindeyse kanser hücresi olarak tanınabilir. Böylelikle yeni yöntem hem kanserli hücreleri yakalıyor hem sayısını gösteriyor hem de hangi tip kanser olduğunun anlaşılabilmesi için sonraki incelemelerde kullanılacak özelliklerde kanser hücresi yakalayıp verebiliyor. Tüm bu işlemler 6-8 saat içerisinde tamamlanabiliyor” dedi. Eski sistemde, kanser tümörlerinin tedaviye verdiği yanıtın olumlu/olumsuz ya da nötr etki verdiği 3 ay sonra belirlenebilirken; yeni teknoloji sayesinde tedavi öncesi ve sonrasındaki kandaki tümörlü hücre sayısı net bir şekilde saptanıp karşılaştırılabiliyor. Prof. Dr. Baloğlu, uzun vadede bu yöntemin kişiselleştirilmiş kanser tedavisi yolundaki engelleri kaldıracağına inandığını belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu