‘Beyaz Kod’ uygulamasıyla sağlık çalışanları güvenceye alınıyor

beyazkod
Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti engellemek amacıyla bir süre öce çıkardığı ‘Beyaz Kod Uygulaması’nı güncelledi.

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete ilişkin bilgiler, yeni geliştirilen “Beyaz Kod Yazılım Sistemi”ne girilerek elektronik ortamda kayıt altına alınacak. Ayrıca, şiddete uğrayan sağlık personelinin hukuki yardım alabilmesi için izlemesi gereken süreç hakkında da detaylı bilgi verildi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önleyebilmek amacıyla çıkarılan “Hukuki Yardım ve Beyaz Kod Uygulaması”na ilişkin genelgenin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzasıyla kapsamı genişletildi. Genelgede, şiddet mağduru sağlık çalışanlarının hukuki yardım alabilmesi için başvuruların nasıl yapılacağı, hukuki haklar ve yapılması gerekenlere ilişkin detaylı bilgiye yer verildi. Bundan sonra sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, risk analiz raporlarının hazırlanabilmesi için geliştirilen “Beyaz Kod Yazılım Sistemi”ne geçirilecek, elektronik ortamda kayıt altına alınacak. Böylece tüm ilgililer elektronik ortamda takip edebilecek. Daha önce başvurular sırasında kayıt altına alınan bilgiler hukuki yardım için il koordinatörü olan avukata gönderiliyordu ancak yeni düzenlemeyle sağlıkçılara yönelik şiddet kayıt altına alınacak. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, önceki yıllara ait kayıt bulunmadığını ancak 14 Mayıs 2012 ile 12 Mayıs 2013 arasında sağlık çalışanlarına yönelik 4 bin 339 sözlü şiddet vakası bulunduğunu söyledi. Sabah’ın haberine göre bu vakalardan 3 bin 106’sı doktorlar tarafından hukuk birimlerine taşındı ve 2 bin 513’ü adli mercilere intikal ettirildi. Bu davalardan 71’inde sağlık çalışanlarına sözlü şiddet yapanlar mahkûm olurken, 13’ü beraat eti. Diğer davalar devam ediyor. Alınan cezalar ise adli para cezası, kısa süreli hapis cezası şeklinde olurken, bazı mahkûmiyetlerde hapis cezaları da ertelendi. Sağlık çalışanlarını güvene almak için, 14 Mayıs 2012’de başlatılan ‘Beyaz Kod’ ve ‘Alo 153’ün yanı sıra ‘Çalışan Güvenliği Birimleri’nin de oluşturulduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, “İçişleri Bakanlığı ile işbirliği yapılmış, yönetmelik yayınlanmıştır. İletişim, öfke kontrolü, zor insanla başa çıkma konularında eğitimler verilmiştir” dedi. Ancak sağlık çalışanlarını, bu eğitimler de kurtaramadı. 14 Mayıs 2012’den, 6 Mart 2013’e kadar 2 bin 194 hasta fiziksel şiddet gördü. En çok şiddet olayı, 508 vaka ile İstanbul’da yaşanırken, İzmir’de 168, Ankara’da 142 saldırı yapıldı. Bursa, Kocaeli, Antalya, Mersin, Gaziantep ve Adana’da 1 yılda 50’nin üstünde sağlık çalışanı dayak yedi ya da darp edildi.

Şiddet ‘İl Beyaz Kod Koordinatörlükleri’ ne iletilecek

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, mağdur sağlık çalışanı ya da Çalışan Hakları Güvenliği Birimince “Beyaz Kod” yazılımına işlenecek. Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi gerekli belgeleri hazırlayarak “Beyaz Kod” kapsamında belirtilen iş ve işlemleri yürütmek üzere İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde kurulan İl Beyaz Kod Koordinatörlükleri’ne iletecek. İl koordinatörü başvurunun “beyaz kod” kapsamında olup olmadığını kontrol edecek ve sonra belgelerin asıllarını temin ederek savcılığa ulaştıracak. Buna göre, İl Sağlık Müdürü, İl Beyaz Kod Koordinatörü ile birlikte kurumlarda ‘Beyaz Kod’ sürecine ilişkin çalışmaları izleyerek, Bakanlığa rapor edecek. Ayrıca hukuki yardımda bulunan personelden, bu yardım sebebiyle herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Hukuki sürece ilişkin harcamalar ise döner sermaye bütçesinden karşılanacak.

Risk analiz raporu hazırlanacak

Sürece ilişkin istatistiki veriler baz alınarak, risk analiz raporu hazırlanacak. Analiz sayesinde, şiddetin kimlerden, hangi saatlerde daha çok uygulandığı ya da en çok kimlerin hedef alındığı gibi bilgilere kısa sürede ulaşılacak. Genelgede ayrıca, “Beyaz Kod kapsamında personele karşı işlenen suçlarla, etkin bir mücadele için tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarında meydana gelen vakaların tam ve zamanında bildirilmesi ve buna göre, gerekli değerlendirmelerin yapılarak, gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir” denildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu