Aşılar ile her yıl 14 bin ölüm engelleniyor

GSK Türkiye, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası kapsamında düzenlediği basın sohbet toplantısında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı ağırladı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, aşıların değeri ve aşı ile önlenebilen hastalıkların ekonomik yükü konusunda güncel bilgileri da paylaşan Prof. Dr. Ceyhan, Türkiye’de aşıya yıllık 150 milyon Euro harcandığını belirtti. Türkiye’de trafik kazaları nedeniyle yılda 40 bin kişinin, kanserden ise 50 bin kişinin öldüğünü de belirten Ceyhan, “Bu ölümleri engellemek için etkili ve maliyeti düşük yöntemler yok ancak, aşı birçok hastalığı etkili bir şekilde önlüyor, yüksek düzeyde koruma sağlıyor ve maliyeti de düşük. Aşı yapılmasaydı, Türkiye’de her yıl 14.296 kişi ölürdü. Hastalıklardan kaynaklanan harcama ise 20 milyar Euro’yu bulurdu” dedi.

Prof. Dr. Ceyhan Türkiye’de aşılara yılda yaklaşık 600 milyon TL harcandığını belirtirken bu rakamın ilaçlar için 60 milyar TL civarında olduğunu vurguladı. Ceyhan bu nedenle aşılanmanın insan sağlığını korumanın en etkili ve en düşük maliyetli yolu olduğunu belirtti.

 

Aşıyla ilgili olumsuz söylemler içeren haberlerin hiçbirini samimi bulmadığını söyleyen Ceyhan, bu söylemlerin aşının içerisinde civa olduğu ve bunun da otizme neden olduğu yönünde asılsız iddialar olarak karşımıza çıktığını belitti. 12 yıldır hiçbir aşıda civa kullanılmadığını, 12 yıl öncesinde de aşılar tek doz olmadıkları için çok az miktarda Thimerasol içerdiklerini fakat bunun da olumsuz bir etkiye neden olacak kadar bir miktarda bulunmadığını sözlerine ekledi.

“Aşının öneminin yeterince anlaşılması için ölümleri engelleyen başka bir yöntem olup olmadığına bakmanız yeterli. İlaçlar ya da farklı tedaviler yaşam kalitesini artırmak ya da daha uzun süre hayatta kalımı sağlamak için etki sağlayabilirler ama dünya tarihinde pek çok örnek var; milyonların ölümüne sebep olan hastalıkların aşıyla ortadan kalktığı yönünde” diyen Ceyhan, çocukluk çağı aşılarında Türkiye’nin çok yol kat ettiğini, bakanlığın verilerine göre yüzde 97’lik bir aşılama oranı olduğunu ancak yetişkin aşılarında sıkıntı yaşandığını dile getirdi.  Dünya genelinde de yetişkin aşılarında sıkıntı yaşandığını, konun öneminin daha fazla anlaşılması için çalışmaların devam ettiğini de dile getrin Ceyhan; “ Yetişkin aşılarında yaşanan en büyük sıkıntının öncelikle aşının sadece çocuklar için olduğuna dair yanlış bir inanışın yaygın olması ve yetişkinlere hizmet veren hekimlerin aşı konusunda yeterince bilgi sahibi olmaması bu konuda yaşanan en büyük sıkıntıdır” dedi.

 

Son olarak Suriyeliler ile birlikte salgın hastalık tehdidi olup olmadığı konusundaki sorulara yanıt veren Ceyhan; olası salgın hastalıklara karşı yoğun bir aşılama kampanyası başlatıldığını özellikle risk altında kabul edilen 14 ilde sıkı önlemler alındığını ve bugüne kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını dile getirdi.

 

 

GSK dünyanın en geniş aşı portföyüne sahip

Günümüzde aşı ile önlenebilecek 31 hastalıktan 22’si için aşı geliştirmiş olan GSK, dünya çapındaki 17 üretim merkezi ve 16 bin çalışanıyla, 172 ülkeye yani dünyanın yüzde 90’ına her gün yaklaşık 2 milyon doz aşı sağlıyor. 1882 yılından bu yana inovatif çözümlerle toplumun ciddi hastalıklardan korunmasına katkıda bulunan şirket, 2015 yılında 690 milyon doz aşı üretmiş bulunuyor.

Dünyadaki en geniş aşı portföyüne sahip olan GSK, pnömokoktan menenjite, hepatit ve rotavirüsten bağmaca ve influenzaya kadar birçok hastalıkla mücadele ediyor.

39 mevcut ve 14 gelişim aşamasındaki aşısıyla, GSK’nın Ar-Ge alanında, dünya çapında 100’ün üzerinde kamu ve özel sektör şirketiyle ortaklığı bulunuyor. GSK 2016’da ilk kez yapılan ve İlaç sektörüne liderlik eden 9 ilaç şirketini 69 hastalığa karşı 107 ülkede Ar-Ge çalışmaları, fiyatlandırma, üretim ve tedarik açısından değerlendiren Aşı Erişim Endeksi’nde de birinci seçilmişti.



			
		

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu