Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek işlemi, ilk olarak 1978 yılında İngiltere’de denenmiş ve sonuç alınmıştır. Yaşanan bu gelişme, dünyada birçok kişinin isteyip de elde olmayan sebeplerden ötürü kavuşamadığı hayallerine bir nebze de olsa umut olmuştur. Türkiye’de ise ilk tüp bebek denemesi, 1989 yılında Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Tüp bebek tedavisinin kesin olarak sonuç verme ihtimalinin olmadığını unutmamak gerekmektedir. Yapılacak olan diğer denemelerde, ihtimaller üzerinden yola çıkılarak tüp bebek teknolojisinden yararlanılmaktadır. Bu nedenden dolayı ilk defa yapılan tüp bebek işlemlerinin başarısız geçmesi, sadece ihtimallere dayandırılarak başarıya ulaşılamamış olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat yapılacak diğer denemelerde hangi işlemin ne tür sonuçlar verdiği bilindiği için, çiftlerin hayallerine kavuşabilme olasılığı yükselmektedir.

 

Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp Bebekte Başarı Şansı Nedir?

Normal yollarla hamile kalan ve hamilelik döneminde hiçbir problem yaşamadan doğum aşamasına geçen kadınların oranları yaklaşık olarak %27 ile %28 civarlarındadır. Tüp bebek yöntemi ile aynı oranı, yaklaşık olarak %12 ile %20 arasında arttırabilmek mümkündür. Yani normal şartlar altında %27 olan doğurganlık ihtimali, tüp bebek yöntemiyle %40 – %45 civarına çıkmaktadır. Bu ihtimalin küçümsenmeyecek kadar büyük olması, çiftleri tüp bebek yöntemi için teşvik etmektedir. Yani çocuğu olmayan insanların tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmaları, artık hayal olarak kalmaktan çok uzaktır.

Tüp Bebek Tedavisi Neden Başarısızlıkla Sonuçlanır?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranı asla %100 değildir ve başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde uzmanlar tarafından başarı oranları arttırılmakta ve devamı sürece bırakılmaktadır.

Tüp bebekte başarı oranını düşüren durumlar şöyledir:

  • Anne adayının ilerlemiş yaşı, tedavinin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilir.
  • Yumurtalık rezervinin azalmış olması negatif sonuçlara olanak tanır.
  • Laboratuvar ortamının yeterli düzeyde teknik malzemeleri sahip olmaması başarı şansını düşürür.
  • Anne adayının rahim iç duvarlarının embriyonun tutunabileceği şekilde hazır ve ya uygun halde olmaması hamileliği zorlaştırır.
  • Rahime ait doğuştan veya sonradan oluşmuş sorunlar tüp bebek ihtimalini düşürür.
  • Rahimde biriken sıvılar ve ya oluşan enfeksiyonlar embriyonun rahime tutunmasına engel olacaktır.
  • Laboratuvar ortamında döllenmiş olan embriyonun transfer sırasında sıkıntılar yaşaması da tüp bebek tedavisinin olumsuz bir şekilde sonuçlanmasına yol açabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Esnasında Yaşanabilecek Problemler Nelerdir?

Yapılmış olan tedavi, doğal yöntemlerle olmadığından dolayı vücut bunu tehdit olarak algılayabilir. Bu sebeple tüp bebek tedavisinin yan etkilerinin olması da söz konusu olabilir. Ancak dikkat edildiği ve alanında uzman doktorlar tarafından yapıldığı sürece hiçbir probleme neden olmayacaktır.

Tüp bebek tedavisi esnasında meydana gelebilecek yan etkiler şunlardır:

  • Nefes daralmaları yaşama,
  • Karın içi kanama,
  • Enfeksiyon,
  • Alerjik reaksiyonlar gösterme,
  • Verilen anestezi ile çelişme.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen tüp bebek işlemi, vakit ve emek isteyen bir tedavi yöntemidir. Ancak normal yöntemlerle hamile kalan kadınlar ile tüp bebek yoluyla hamile kalan kadınlar arasında doğum ve hamilelik süreci için hiçbir farklılık yoktur.

Anne adayından alınan yumurta hücreleriyle baba adayından alınan sperm hücrelerinin dış ortamlarda döllendirilmesiyle ilk aşama tamamlanır. Laboratuvar ortamında döllenen yumurta, embriyo haline gelince annenin rahmine yerleştirilir ve gelişme süreci takip altına alınır. Yapılan tüm bu işlemler, doğurganlığı arttırmaya yöneliktir. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalma oranı, %27’den %40-45 civarına kadar çıkabilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu