Kongre - Fuar

Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ; “Sağlık Market ile daha merkezi bir yapıyı kurguluyoruz”

III. Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetimi Kongresi, 7-9 Aralık tarihleri arasında, Antalya Susesi Luxury Resort Belek’te başta Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş olmak üzere Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir ve Üniversite Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Haluk Özsarı’nın katılımı ile açıldı. Tedarik zincirinde yer alan kamu ve özel 700’ü aşkın sektör mensubunun takip ettiği etkinlikte 64 kurum ve kuruluş standları ile yer aldı.

Satur ve Ekspotürk’ün organizasyonu ile yapılan Kongrenin açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ, tıbbi cihaz tedarik zincirinden şehir hastanelerine, sağlıkta yerlileşmeden sağlık turizmine kadar birçok konuya değindi. Yeni bir dinamizm ile bütünleşik bir sistem oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ, güçlü bir yerli sanayinin oluşması için çalışmalar sürdürdüklerine değindi. ‘Sağlık Market’ ile merkezi bir yapının kurgulandığından bahseden Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ, “Hakkari’de bir hastanemiz bir malı alırken zorlanabiliyor, yeteri kadar volümü olmuyor. Ankara ve İstanbul’da daha fazla volüm oluyor, periferde daha az volüm oluyor, fiyat farkları ortaya çıkabiliyor. Burada yine yerlilik oranlarında istenilen başarı sağlanamayabiliyor. Tüm bunları ortadan kaldırmak, teşvik mekanizmalarını güçlendirmek, yerli firmalarımızın ürünlerin kataloglara koymak açısından bir merkezi yapı kurguladık” ifadelerini kullandı.

Sağlık Market’te temel amacın yerliliği ön plana çıkarmak ve Türkiye’de tıbbi cihaz sektörünü güçlendirmek olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ ise Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan’ın görüşlerinden bahsederek, “Bakan Bey, sadece Maliye Bakanlığının değil, SGK, YÖK ve ilgili STK’ların bu işin yönlendirme kurulunda yer almasını istedi. Şimdi bu süreçte nelere dikkat etmemiz gerektiği ve sürecin nasıl işleyeceğini görme şansımız olacak” şeklinde konuştu.

Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi (SEYK)’in çalışmalarından bahseden TİTCK Başkanı Dr. Hakkı GÜRSÖZ, “Sağlık endüstrileri alanındaki yatırım, üretim, ihracatın arttırılması, teknolojinin geliştirilmesi için; fiyatlandırma, geri ödeme, ruhsatlandırma, kamu alımları, kamu destekleri, ticaret politikaları, sağlık teknolojisi politikaları, veri yönetimi, özel kesimle diyalog gibi hususları bütüncül bir yaklaşımla değerlendirip koordine ediyoruz” dedi.

Sürdürülebilir sağlık yönetiminden bahseden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin PENÇE ise sınırlı kaynakların verimli kullanılması ve iyi yönetilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Sağlık Bakanlığının, SGK’nın, Üniversite Hastaneleri Birliğinin, özel sektörün, üniversitelerin ve kamu temsilcilerinin yer aldığı bu kongrede tıbbi tedarik zincirinde zaman, mekan ve mali kaynakların doğru ve verimli kullanılması konularını konuştuk. Tıbbi tedarik zincirinde yeni teknolojileri takip etmek ve başarılı uygulama örneklerini paylaşmak amacı ile düzenlenen kongrenin sektörün tüm bileşenleri için faydalı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.

Sağlık kurumları ve üniversite hastanelerinde kaynak yönetimi anlamında tıbbi tedarikin önemine dikkat çeken Üniversite Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Haluk ÖZSARI, ise Kamu ile üniversite hastanelerinin sorunlarını birlikte çözmek ve ortak akıl birliği oluşturma gayretinde olduğuna değinerek kongrenin bu çabaların sonuca ulaştığı başka bir aşama olduğuna değindi.

Kongrenin ana unsurlarından olan ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün üretimden hastaya ulaşana, hatta hastanın kullanımı sürecine, implant dönemine kadar geçen sürede tedarik zincirinde yer aldığına vurgu yapan Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası (SEİS) Başkanı Metin DEMİR, kongrenin kaliteli, kolay erişilebilir tıbbi cihaz teminine katkıda bulunacağını ifade etti. Sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik açısından finans konusunda sıkıntı gördüklerini belirten DEMİR, kongrenin gündeminde yer alan ‘yerelleşme’ ve ‘tedarik zincirinde sağlık marketleri vizyonu’ olan iki unsurun izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik açısından yeni bir açılım getirmesini beklediklerini belirtti.

 

Kamu, özel sektör, üniversite hastanelerinin yetkilileri ve medikal sektör üretici firmaların katılımı ile gerçekleşen paneller katılımcıların hayli ilgisini çekti. Oturumlar, S.B. Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip BİRİNCİ, TİTCK Başkanı Dr. Hakkı GÜRSÖZ, TİTCK Başkan Yardımcısı Recep USLU, Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan ŞENCAN, KHGM Genel Müdür Yrd. Dr. Beytullah ŞAHİN, Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürü Osman KAN, SGK Tıbbi Cihaz Daire Başkanı Mehmet Akif ERDEM, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkanı Dr. A. Vahit SÖZÜER, SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin PENÇE, SBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesinden Yard. Doç. Dr. Güven BEKTEMUR, Medipol Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İlker KÖSE gibi isimlerin moderatörlüğünde yapıldı.

III. Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetimi Kongresi ve Fuarı etkinlikleri kapsamında iki gün süre ile Biyomedikal Mühendislik ve Hastane Eczacılığı Kursu verildi. Biyomedikal Mühendislik Kursunda, ‘Tıbbi Tedarik Zincirinde Biyomedikal Mühendislik Faaliyetleri’, ‘Biyomedikal Eğitimleri ve Klinik Mühendislik’, ‘Tedarik Zincirinde Yenilikçi Biyomedikal Çalışmalar’, ‘Tıbbi Tedarik Zincirinde Biyomedikal Bilgi Sistemleri’, ‘Biyomedikal Metroloji Uygulamaları ve Eğitim Süreci’ konularına yer verildi. Kurs programının moderatörleri şu isimlerden oluştu: KÖİ Daire Başkanı Muhammed GÜLYURT, İzmir Demokrasi Üniversitesi’nden Mustafa KOCAKULAK, Cavaura Eğitim Danışmanlık’tan Dr. M. Murat BİLGİÇ, KHGM Stok Bilişim Sistemleri Birimi’nden Mustafa GÜNAY ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İhsan Oğuz TANZER.

Hastane Eczacılığı Kursunda, ‘Kemoterapi Tedavisine Genel Bakış’, ‘Kemoterapi İlaç Hazırlama ve Farmakoekonomi’, ‘Cihaz Yardımıyla Kemoterapi İlaç Hazırlama’, ‘Aseptik İlaç Hazırlama’ konularının yanı sıra ‘Şehir Hastanelerinde Hastane Eczacılığı Hizmetleri’ paneli de yer aldı. Kurs programının moderatörleri şu isimlerden oluştu: KHGM Tedarik Planlama, Stok ve Lojistik Yönetimi Daire Başkanlığı’ndan Burcu Karaüzüm, Abdurrahman YURTASLAN, Okoloji EAH’nden Zübeyde Derya ÇETİN,  Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Aygül KÖSEOĞLU, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı EAH’nden Fatih BALABAN ve KHGM Tedarik Paylaşım, Stok ve Lojistik Daire Başkanlığı’ndan Orhan ZİYA.

 

Sağlık Market Çalıştayında katılımcıların değerlendirmeleri alındı

 

Kongre etkinlikleri çerçevesinde Türkay Ufuk EREN’in moderatörlüğünde yapılan Sağlık Market Çalıştayında başta Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci olmak üzere Sağlık Bakanlığı, DMO ve PTT yetkililerinin yanı sıra TÜDER, SEİS, MASSIAD, TÜMDEF gibi STK ve firma temsilcileri biraraya geldi. Sağlık Market’e ilişkin bilgi paylaşımı ve önerilerin değerlendirildiği çalıştayda firmaların Sağlık Market’e ilişkin beklentileri de soruldu. Firmaların güzü ile Sağlık Market için avantaj ve dezavantaj olabilecek konuların masaya yatırıldığı Çalıştay, Sağlık Market Projesi sürecinde yol alırken Sağlık Bakanlığı ile ilgililerin çalışmalarına katkı sağlaması amacı ile rapor haline getirilecek.

 

Kongreye Standları ile Katılan Firmalar Ürün ve Hizmetlerini Tanıttı

 

III. Tıbbi Tedarik Zinciri Yönetimi Kongresine standları ile katılan firmalar ziyaretçilerin ilgisinden memnun kaldı. Üç gün boyunca sektör temsilcileri ile bir arada vakit geçiren ve sektör paydaşları olarak kendi sorunlarını da gündeme taşıyıp ürün ve hizmetleri ile ilgili ziyaretçileri bilgilendirme imkanı bulan firmalar, kendilerini de yakından ilgilendiren böyle bir kongrede yer almalarının önemli olduğunu belirtti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu