Genel

Çocuklarda göz yaralanmaları kalıcı hasar bırakabiliyor

Tüm kış okul maratonunda olan çocuklar, tatille birlikte oyun oynamanın keyfine varıyor. Açık hava aktiviteleri, spor etkinlikleri, eğlence parkları ve su havuzları çocukların keyifle zaman geçirebileceği yerler arasında. Çocuklar belli bir yaşa kadar kendilerini koruma bilincine tam olarak erişemiyor, spor aktiviteleri sırasında sıklıkla kaza ve yaralanmalar meydana gelebiliyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, çocuklarda meydana gelebilecek göz yaralanmaları ve kazaları konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Spor aktivitelerinde gözlere dikkat
Bilgisayar ve cep telefonu çocukların en büyük hobisi haline gelmiş olsa da, yaz gelince tüm çocuklar dışarda vakit geçirmekten, bisiklet sürmekten, spor yapmaktan ve oyun oynamaktan hoşlanır. Kalabalık arkadaş grupları içinde oynanan oyunlarda, bireysel olarak yapılan aktivite ve sporlarda bazı fiziksel yaralanmalar meydana gelebiliyor. Özellikle yüz bölgesi, baş, göz ve göz çevresi çarpma ve darbelere karşı korunmasız bir alan olarak öne çıkıyor. Çocukluk çağında alınan darbeler kimi zaman kalıcı hasara yol açabiliyor. Seiko Optik Türkiye Göz Sağlığı Danışmanı Op. Dr. Özgür Gözpınar, ‘Çocukluk çağında özellikle spor ile ilişkili göz yaralanmaları oldukça sık görülmekte ve tüm göz yaralanmalarının %55’ini oluşturmaktadır. Yapılan spora ve oyuna göre yaralanma riski ve cinsi değişebiliyor. Yaralanmayla gözde oluşan zarar; göze gelen cismin büyüklüğüne, sertliğine ve göze çarpma hızına bağlı oluyor. Göz küresinden küçük cisimler göz küresine direkt zarar verebilirken, büyük cisimler göz ve kemik duvarında hasar yapabilir kırıklar oluşturabiliyor. Travmanın büyüklüğüne göre korneal abrazyonlar, korneal yabancı cisimler, kemik kırıkları, göz delinmesi (perforasyon), kanamalar, retinal hasar ve göz kapağı yırtıkları oluşabiliyor. Koruyucu araçların kullanımı ile spor yaralanmalarının %90’ı önlenebilir. Örneğin; hokey ve beyzbol gibi sporlarda gözü korumak için kask türünde tel koruyuculu polikarbonat camlı koruma gerekirken; badminton, basketbol ve hentbol gibi sporlarda polikarbonat camlı sporcu gözlüğü kullanılması gerekir’ diyor.

Ebeveynleri çocukların yaptığı spora uygun koruyucu önlemleri almaları ve her hangi bir yaralanma anında yapılması gerekenler konusunda uyaran Gözpınar; ’Sutopu ve yüzme gibi sporlarda yüzücü gözlüğü, bisiklet sürerken bisiklet gözlüğü kullanılmalı. Polikarbonat gözlükler saatte yaklaşık 145 km hızla gelen cisimlere dayanıklıdır. Bu tür gözlükler kaş üzerinde ve burun üzerinde yastıklı dokuyla desteklenmelidir’ diyor. Gözpınar, herhangi bir göz yaralanması anında gözün ovuşturulmadan ve bastırılmadan, mümkünse sert yapılı göz kalkanı ile kapatılarak, en yakın göz sağlığı merkezine gidilmesini tavsiye ediyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu